Razmena Banera - www.indjijaforum.com
Open Directory Project at dmoz.org

Magazin Urbane Kulture

subota, 14. veljače 2009.

Memorijske kartice zamjenjuju CD-e?

Posted by Aleksandar Aničić 05:56, under | No comments


S obzirom da prodaja digitalne glazbe nikako ne može nadomjestiti gubitke nastale smanjenom prodajom CD-a, traže se alternativni načini prodaje glazbe, a to bi mogle biti memorijske kartice. Naime, SanDisk, četiri najveće diskografske kuće - Universal, Sony, Warner i EMI te prodajni lanci Best Buy i Wal-Mart Stores odlučili su prodavati albume na microSD memorijskim karticama na kojima će se nalaziti glazba u mp3 formatu i bez DRM ograničenja.

Novi je format nazvan slotMusic te se u navedenim kompanijama nadaju da bi on mogao postići uspjeh zbog činjenice da korisnici danas koriste velik broj gadgeta pa, kako ne bi morali stalno prebacivati glazbu s računala na mobitel ili mp3 player, trebat će samo umetnuti karticu i slušati album koji žele. Također, albumi u ovom formatu doći će i s malim USB-om koji će im omogućiti reproduciranje glazbe i na računalima, a kako će dolaziti na kartici kapaciteta 1GB, s njima će doći i tekstovi pjesama i naslovnice albuma te će ostati još dovoljno mjesta i za druge pjesme ili fotografije koje će njegovi vlasnici htjeti poraniti na njega.

Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja jest kolika će biti cijena ovakvih kartica jer pitanje je koliko je isplativo uložiti u takvu karticu ako se cijeli albumi ili još bolje, samo pjesme koje se ljudima sviđaju, mogu skinuti s Interneta i reproducirati na mobitelima ili glazbeni playerima. Nakon što je Amazon počeo prodavati pjesme bez DRM-a koje možemo reproducirati na uređajima kojima želimo, vjerojatno će u budućnosti taj koncept prihvatiti i drugi online dućani pa nam se čini puno jednostavnijim kupovati pjesme online, nego na nekom drugom fizičkom formatu.

0 komentari:

Objavi komentar

Glasajte za nas