Razmena Banera - www.indjijaforum.com
Open Directory Project at dmoz.org

Magazin Urbane Kulture

utorak, 6. ožujka 2012.

Prikaz: Slobodan Vasić – od Telekoma do online prodaje fotografija Read more: Prikaz: Slobodan Vasić – od Telekoma do online prodaje fotografija | Dr

Posted by Aleksandar Aničić 04:30, under | No comments

Porodica Vasić – Slobodan i Maja su poznati u određenim Internet krugovima kao osobe koje koriste na različiti način profesionalno Internet više od deset godina. Blog Maje Vasić svojevremeno sam predstavio ovde, a ovom prilikom možete pročitati interesantnu priču o tome šta Slobodan (Sloba) Vasić radi na Internetu u poslednjih 4-5 godina.

Slobodan i Maja Vasic sa decom

Geneza fotografa i foto aparata

Slobodana odavno interesuju i fotografija i Photoshop.

2003. g. kupuje prvi digitalni foto aparat Compact Fujifilm Finepix 2800 (oko 300 EUR, 3 Mpix/MP), i shvatio je da mu se dopada fotografisanje bez posebnog razvijanja filmova i izrade fotografija. Preduzetnički duh je proradio (njegova poznata karakteristika) pa je počeo da fotografiše svadbe. Kada je taj posao krenuo, kupio je tzv. Prosumer foto aparat Sony DSC-f 828 (oko 850 EUR, 8.1 MP).

2005. se registrovao na Web sajt za prodaju fotografija iStockPhoto.com i na još nekoliko tzv. stock photo Web sajtova, ali nije odmah prepoznao mogućnosti ovih servisa (mislio je da nema nekih para u tome). Četiri godine je doživljavao ove servise kao mogućnost dodatne (ne velike zarade).

2007.g. kupio je na kredit Canon EOS 40D (10.1 MP) koji je planirao da otplati na taj način što će zarađivati od online prodaje fotografija bar 40 EUR mesečno, koliko je bilo potrebno da taj foto aparat isplati sam sebe. Nešto pre kupovine tog aparata je kupio i “nešto rasvete” da poboljša kvalitet fotografija. I… uspeo je da otplati foto aparat (za dve godine).

Zbog poboljšanja kvaliteta fotografija i dodatne produkcije (HD) video materijala, 2009. g. kupio je Canon EOS 5D markII (21 MP).

Profesionalizacija u velikom stilu

Uspeh sa otplatom foto aparata od online prodaje fotografija ga je motivisao da se mnogo ozbiljnije posveti ovom tipu zarade. Prošle godine (2009.) odlučio je da napusti stalan posao u kompaniji Telekom i posveti se samo kreiranju fotografija (i video materijala).

Zanimljivo je da je otpremninu potrošio na adaptiranje kuće, a od prodaje fotografija u poslednjih godinu dana zaradio je dovoljno da je u martu ove godine napravio svoj foto studio.

I Maja se uključila u ovaj posao kao producent, ali kreira i vektorske crteže (npr. ilustracije rađene u programima Adobe Illustrator, Corel Draw…), koji se takođe prodaju preko stock photo Web sajtova.

Slobodan eksluzivno prodaje fotografije i video materijale preko iStockPhoto Web sajta, trenutno oko 900 fotografija, video materijala i vektora. Taj broj fajlova raste određenom brzinom, obzirom da postoje limiti za dozvoljeni broj fotografija koji se nedeljno mogu poslati na servis.

Svaku fotografiju je potrebno pripremiti, odrediti nazive, opise i ključne reči (od kojih i zavisi uspešnost prodaje), a za to je potrebno dosta vremena po jednoj fotografiji. Svaka poslata slika mora da prođe kontrolu na samom servisu, naročito trademark kontrolu (na slikama ne mogu postojati oznake marki proizvoda).

Razvoj biznisa

U kontekstu razvoja ovog posla, Maja je napravila projekat Foto.in.rs.

Foto IN zajednica na jednom mestu objedinjuje fotografe, foto-modele i sve one pojedince koji učestvuju u produkciji fotografija. Jedan od stalnih zahteva kada ste ozbiljni u poslu profesionalne fotografije jeste konstantna potraga za modelima, pa na ovaj način Maja omogućuje da svaki fotograf (uključujući i Slobodana) lakše pronađe modele, ali i da modeli pronađu posao.

Sledeća investicija Maje i Slobe je ulaganje u rad sa većim brojem modela, da bi se povećala produkcija fotografija.

Preporuke

Za sve one koji su zainteresovani da probaju online prodaju svojih fotografija ako misle da su dovoljno dobri, Slobodan prvo preporučuje ShutterStock.com obzirom da se rezultati prodaje na ovom Web sajtu mogu videti odmah (da li vam ide ovaj biznis ili ne).

Možete probati i servise kao što su Fotolia.com, Dreamstime.com, BigStockPhoto.com, StockFresh.com ili već pomenuti iStockphoto.com.

Morate voditi računa, po rečima Slobe Vasića, da što servis donosi više para autorima fotografija, zahtevniji je sa aspekta kvaliteta primljenih fotografija, i da su ti kriterijumi sve oštriji kako vreme prolazi.

Naravoučenije

Slobodan Vasić nije jedina osoba iz ovih krajeva koja prodaje svoje fotografije preko stock photo Web sajtova, ali sam mišljenja da je njegova priča zanimljiva i poučna.

Ako znate da izrađujete i pripremate dobre fotografije, od toga možete veoma lepo zaraditi u internacionalnom okruženju, gde god da živite (možete i birati gde ćete živeti). Jedini je problem u tome što to ne može preko noći Kao i svi poslovi kada neko hoće da zaradi, i ovaj posao zahteva dosta (kvalitetnog) rada da bi njegovi efekti imali poslovnog smisla.


Preuzeto sa: http://www.draganvaragic.com

0 komentari:

Objavi komentar

Glasajte za nas