Razmena Banera - www.indjijaforum.com
Open Directory Project at dmoz.org

Magazin Urbane Kulture

četvrtak, 16. veljače 2012.

Kraj besplatnim filmovima, ugašena jedna od najpopularnijih stranica

Posted by Aleksandar Aničić 07:32, under | No comments


BTjunkie ugašen je dobrovoljno, iz straha da njegovi vlasnici ne bi završili kao Kim Dotcom.

Čini se da je zatvaranjem MegaUploada i uhićenjem Dotcoma i njegovih zaposlenika poslana snažna poruka ostalim servisima za razmjenu datoteka i stranicama za pretraživanje torrenta.

Tako je danas, nakon sedam godina rada, zatvorena jedna od najpopularnijih tražilica torrenta, BTjunkie – prema pisanju ZDNeta, ova je stranica 390. najposjećenija stranica na internetu s milijunima posjetitelja.

Za razliku od MegaUploada, BTjunkie nije ugasio FBI, već je on ugašen dobrovoljno te sada na ovoj stranici stoji samo poruka: 'Ovo je kraj moji prijatelji. Odluka nije bila jednostavna, ali smo se odlučili na dobrovoljno zatvaranje. Godinama smo se borili za pravo na komunikaciju, ali sada je vrijeme da se krene naprijed. Bilo je ovo životno iskustvo i želimo vam sve najbolje!'.

Zatvaranjem ove tražilice torrenta, ekipa iz BTjunkiea želi izbjeći sve potencijalne probleme i tužbe zbog kojih bi i oni mogli krenuti stopama Kima Dotcoma koji u zatvoru čeka izručenje i suđenje, a ako bude proglašen krivim po svim točkama optužnice, čeka ga i do pedeset godina zatvora.

Inače, nakon zatvaranja MegaUploada, još su neke stranice za razmjenu datoteka (dobrovoljno) prekinule s radom ili su zabranile dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima, a prije nekoliko dana američka je policija uhitila jednu osobu iz Michigana za koju sumnjaju da je upravljala (ilegalnim) internetskim stranicama za prijenos sportskih događaja te zatvorila te stranice, kao i brojne stranice putem kojih se prodavala krivotvorena roba.

Svi ovi događaji pokazuju da trenutno za gašenje internetskih stranica i za borbu protiv piratstva nisu potrebni ni SOPA niti ACTA, već postojeći zakoni tako da se nadamo da će Europski parlament za nekoliko mjeseci odbaciti ratifikaciju kontraverzne ACTA-e.

Također, za očekivati je da u budućnosti možemo očekivati gašenje još nekih stranica za razmjenu datoteka i tražilica torrenta jer njihovi vlasnici ne žele završiti kao Dotcom.


dnevnik.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Glasajte za nas

Blog Archive

Blog Archive